Kırmızı Lahana Turşusunun Faydaları ve Tarifleri

Pratikliği ve lezzeti ile sofraların vazgeçilmezi olan kırmızı lahana turşusunun faydaları şaşırtıyor. Kısa sürede hazırlanan, dört mevsim severek tüketilen turşu, içeriğindeki besleyici ve şifalı özlerle vücudun hastalıklara karşı direncini artırıyor. Evlerde ve restoranlarda tencere yemeklerinin, ızgaraların, aperitiflerin, mezelerin yanında atıştırmalık olarak tüketilebiliyor. Aynı zamanda yapımı kadar kolay saklama koşullarına sahip bulunuyor ve uzun süre sorunsuz depolanıyor. İster meze, ister salata olarak tüketebileceğiniz turşu, kırmızı veya mor lahana olarak bilinen bitkiden yapılıyor. Şifası ile hekimlerin yüzyıllardır tercihi olan sebze, sert yapısı ile tanınıyor. Uluslararası mutfaklarda yemeği de yapılan lahana, Anadolu mutfağında daha çok turşu ve salata olarak tüketiliyor. Diyet listelerinin de olmazsa olmazı olan sebze, düşük kalorisi ile tanınıyor. 

 

Kırmızı Lahana Turşusunun Faydaları 

Mor lahana, iyot emici olduğu için bolca iyot ile beraber tüketilmesi öneriliyor. Bu nedenle mor lahananın en sağlıklı tüketim şeklinin turşu olduğunun altı çiziliyor. Sağlığa oldukça faydalı olan lahana, kendine iyi bakanların sofrasından eksik olmuyor. 

  • Besin değerleri oldukça yüksek olan mor lahana, K ve C vitamini yönünden zengin görülüyor. 
  • Sinir ve bağışıklık sistemini destekliyor. 
  • Mor lahana turşusu probiyotik içeriği ile sindirim sisteminin düzenlenmesine yardım ediyor. 
  • Antosiyanin minerali, beyin fonksiyonlarının güçlenmesine yardım ediyor. Konsantrasyon artırıcı olarak bilinen mineral, Alzheimer gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı oluyor. 
  • Bolca folik asit içeren mor lahana turşusu, hamilelik öncesinde sıklıkla tüketiliyor. 
  • 1 adet mor lahana ortalama 60 kalori içeriyor. Lif zengini lahana, çiğ olarak tüketilerek diyetlerde kilo vermeye yardımcı oluyor.
  • Lahana yapraklarının vücutta oluşan ağrılara iyi geldiği biliniyor. 
  • Hazmı kolaylaştıran kırmızı lahana, balgam söktürücü olarak da kullanılıyor.
  • Antioksidan içerik, detoks etkisi sağlıyor. Vücudu toksinlerden arındırıyor. 
  • Sülfür ve E vitamini cilt güzelliği sağlıyor.
  • Yoğun A vitamini gözler için oldukça faydalı. 
  • Kemik gelişimini destekleyen sebze, kalsiyum, magnezyum, manganez yönünden zengin. 
  • Kan basıncını azaltıyor. 
  • Uzun süre tok tutarak, diyetleri destekliyor. 
  • Vücuttan iltihabın atılmasına yardım ediyor. 

 

Kırmızı Lahana Doğramak İçin Pratik Öneriler

Kırmızı lahana turşusu yapmak için öncelikle lahanayı ince ince doğramak gerekiyor. Bıçak ile ince ince uğraşarak saatlerinizi alacak lahana doğrama işlemini patates soyacağı ile kolaylıkla halledebilirsiniz. Mor lahanayı önce ikiye bölmelisiniz. Oval şekilde olan lahananın baş kısmını alta getirerek iki parçaya ayırmalı, ardından oluşan iki uzun parçayı yarıya kesmelisiniz. Elinizde oluşan dört eşit parçayı tek tek patates soyacağı ile ince ince dilimleyebilirsiniz. Bıçaktan çok daha hızlı ve pratik olan yöntem sayesinde salata veya turşu hazırlamak artık sadece dakikalar alıyor. 

 

Kırmızı Lahana Turşusunun Püf Noktaları

  • Lahana turşusu yaparken dikkat edilecek ilk püf noktası ovma işlemi oluyor. Lahanaları kaya tuzu ile ovarak yumuşatmalısınız, böylelikle tam kıvamında turşular elde edebilirsiniz. 
  • Lahanaları ovduktan sonra yıkamamalısınız. 
  • Limonun yanı sıra turşu kurulumunda limon tuzu da kullanarak daha lezzetli turşular hazırlamanız mümkün. 
  • Turşuyu yaptıktan sonra güneş görmeyen bir dolapta, hava almayacak bir kapta uzun süre saklayabilirsiniz. 

 kirmizi-lahana-tursusu

 

En Pratik Kırmızı Lahana Turşusu Tarifleri 

Kısa sürede hazırlanan ve oldukça zahmetsiz olan lahana turşusunu evde kendiniz yapabilirsiniz. İşte birbirinden lezzetli, farklı kırmızı lahana turşusu tarifleri: 

 

  • Klasik Kırmızı Lahana Turşusu 

Klasik kırmızı lahana turşusunu turşu olarak yiyebileceğiniz gibi salatalarınıza da karıştırabilirsiniz. Taze mısır, maydanoz, kuzu kulağı gibi malzemelerle hazırlayacağınız salataya tat katacak turşu, mor rengi ile de sofralarınıza estetik getiriyor. 

Klasik kırmızı lahana turşusu için ihtiyacınız olanlar: 

  • 1 adet kırmızı lahana
  • 2 tatlı kaşığı kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı sirke
  • Uygun boylarda bir kavanoz 

Lahanaları doğradıktan sonra, 1 kaşık kaya tuzu ile ovmalısınız. Bu esnada ellerinizin boyanmaması için lateks eldiven takabilirsiniz. Lahanalar yumuşayınca onları sıkarak bir kavanoza doldurmalısınız. Kavanoz iyice dolduktan sonra, 1 çay bardağı suyu 1 çay bardağı sirkeyi kavanoza eklemelisiniz. Kavanoz tamamen dolduğunda, en üste 1 kaşık kaya tuzu ve 1 tatlı kaşığı limon tuzu ekleyerek kapağı kapamanız yeterli. Kavanozları ters çevirerek iyice karışmasına yardım edebilirsiniz. 

 

  • Havuçlu Kırmızı Lahana Turşusu

Rengarenk bir turşu isteyenler için çeşit olan havuçlu kırmızı lahana turşusu, kolaylığı ve lezzeti ile tercih ediliyor. Havuçlu kırmızı lahana turşusu için ihtiyacınız olanlar: 

  • 1 veya 2 adet mor lahana 
  • 1 adet havuç 
  • 1 litrelik cam kavanoz
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 6 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • Göz kararı sirke (Kavanozun yarısına gelecek kadar)
  • Göz kararı içme suyu (Kavanozun yarısına gelecek kadar)

Lahanalar yıkanıp doğrandıktan sonra tuz ile ovuluyor. Suyu sıkılan lahanalar kavanoza konuluyor. Havuçlar da küçük küçük doğranarak kavanoza ekleniyor. (Bir renk daha isterseniz sivri biber de koyabilirsiniz) Aralara soyulan sarımsaklar serpiştirildikten sonra limon suyu, kavanozun ölçüsüne uygun üzüm veya elma sirkesi ve su ile karıştırılıyor. Karışım kavanoza döküldükten sonra kapak sıkıca kapatılarak 1 hafta bekleniyor. Karanlık ve serin yerde tutulan turşu 1 haftada sofralara gelmeye hazır oluyor. 

 

  • Otlu Kırmızı Lahana Turşusu 

Kırmızı lahana turşusunu meze olarak tüketmek isteyenlerdenseniz, turşu içinde maydanoz, dereotu ve nane de kullanmak isteyebilirsiniz. Hatta bu turşunun içine kereviz sapları da ekleyerek yeni aromalar deneyebilirsiniz. 

Otlu kırmızı lahana turşusu için ihtiyacınız olanlar: 

  • 1 adet kırmızı lahana
  • 7 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı limon tuzu
  • Yarım fincan üzüm sirkesi
  • 5 su bardağı içme suyu
  • 1 avuç taze dereotu
  • 1 avuç taze saplı nane
  • 1 avuç maydanoz
  • İsteğe göre birkaç dal kereviz sapı 
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu 

Lahanalar doğrandıktan sonra ovularak suyu sıkılıyor. Bir kenarda su, tuz, limon suyu, sirke karıştırılarak bekletiliyor. Dereotu, maydanoz, nane ve kereviz sapını irice doğrayarak hazırlayabilirsiniz. En alta lahanalar, araya sarımsaklar, üste otlar ve kavanozu dolduracak kadar sıvı karışımı ekleyerek kapağını sıkıca kapamalısınız. 1 hafta serin, karanlık bir yerde beklettikten sonra turşuları afiyetle yiyebilirsiniz. 

 

  • 3 Günde Yapılan Hızlı Kırmızı Lahana Turşusu 

Eğer bir hafta kadar bekleyecek zamanınız yoksa ve hızlıca lahana turşusu yapmak istiyorsanız onun için de bir tarif var. Hızlı kırmızı lahana turşusu için ihtiyacınız olanlar: 

  • 1 su bardağı su 
  • Yarım su bardağı beyaz sirke 
  • 1 adet kırmızı lahana 
  • 1 tatlı kaşığı sofra tuzu 
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu

Lahanaları doğradıktan sonra tuz ile ovmalısınız. İyice karıştırılan ve suyunu salan lahanaları 10 dakika beklettikten sonra bir kavanoza sirke, su ve limon tuzunu atarak karıştırmalısınız. Boş bir kavanozun üzerine lahanaları doldurduktan sonra kavanozun üzerine kenardaki sirkeli suyu dökmelisiniz. İyice karıştırdığınızda turşunuz hazır. 3-4 gün karanlık ve serin bir yerde beklettikten sonra yiyebilirsiniz. 

 

Kırmızı Lahana Tüketirken Dikkat

Guatr hastalarının iyot azaltma etkisi nedeniyle mor lahana tüketirken dikkat etmesi gerekiyor. İdrar söktürücü olan turşunun böbrek hastalarınca da tüketilmesi önerilmiyor. Boşaltım ve sindirim sistemlerini aktive eden lahananın ishal durumunda tüketilmemesi gerektiğinin de altı çiziliyor. Kolik hastalarının, hamilelerin de kırmızı lahana tüketimi konusunda doktorlarına danışması tavsiye ediliyor. 

Türkiye’de kurulduğumuz 2011 yılından bu yana yatırımlarımızla büyümeye devam ediyoruz. Bizim Mutfak ve Kemal Kükrer markalarımızla ürettiğimiz hazır çorba, bulyon, harç, puding, sirke, turşu ve soslarımızla Türkiye’nin en önemli gıda üreticileri arasındayız.

DETAYLI BİLGİ

EAT WELL, LIVE WELL

Türkiye’de kurulduğumuz 2011 yılından bu yana yatırımlarımızla büyümeye devam ediyoruz. Bizim Mutfak ve Kemal Kükrer markalarımızla ürettiğimiz hazır çorba, bulyon, harç, puding, sirke, turşu ve soslarımızla Türkiye’nin en önemli gıda üreticileri arasındayız.

DETAYLI BİLGİ