Lahana Turşusunun Faydaları, Lahana Turşusu Tarifleri

Çorbadan salataya, turşudan sarmaya kadar farklı formlarda sofralarda kendine yer bulan beyaz lahana, besleyiciliği ve faydaları ile öne çıkıyor. Özellikle lahana turşusu, lezzeti ve faydaları ile Anadolu mutfağının gözdesi olarak biliniyor. Sade, acı, soslu, karışık çeşitleri ile mutfaklara lezzet getiren lahana turşusunun incelikleri, tarifleri ve özel öneriler sizlerle. 

 

Lahana Turşusunun Faydaları

Binlerce yıldır insanların beslenme alışkanlıklarının içinde kendine yer edinen lahana, şifası ile dört mevsim tüketiliyor. Lezzeti, bereketi ve deva etkisi ile mucizevi sebze olarak da anılan lahana, birçok hastalığı önlüyor. 

  • Probiyotik etkisi olan lahana turşusu sindirim sorunlarının üstesinden gelmenize yardım ediyor. 
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. 
  • Kanser önleyici olarak biliniyor. 
  • Kalp hastalıklarının oluşmasına engel oluyor. 
  • Alzheimer gibi beyin fonksiyonlarına dayalı hastalıkların oluşmasını engelliyor. 
  • Karaciğer yağlanmasının tedavisinde kullanılıyor. 
  • Şekeri düzenliyor. 
  • C vitamini ve minerallerce güçlü olan lahana, soğuk algınlığının giderilmesine yardım ediyor. 
  • Lifli ve düşük kalorili olması ile hem tok tutuyor hem de ödem atmaya destek oluyor. 
  • Turşu mayalanırken oluşan fermantasyon esnasında antioksidan fitokimyasallar üretiliyor ve detoks etkisi sağlıyor. 
  • E vitamini yönünden zengin olan beyaz lahana, cilt ve diş sağlığını koruyor. 
  • İçerdiği flavonoidler kandaki kolesterolü düşürüyor. 
  • Güçlü bir potasyum kaynağı. 
  • Turşu suyunun spor sonrası oluşan kas ağrılarını hafiflettiği biliniyor. 
  • Lahananın ağrı kesici etkisi olduğunun altı çiziliyor. 

 

Lahana Turşusu için Püf Noktaları 

  • Lahana turşusunun cam kavanoza kurulması gerekiyor.
  • Lahana turşusu kurarken mayalanmayı desteklemek için içine nohut atılması öneriliyor.
  • Lahananın beyaz kalması için turşuya şeker atılması tavsiye ediliyor.
  • Sonbaharda, tam mevsiminde kurulan turşular daha lezzetli oluyor. Alınan taze sebzelerden birkaç gün içinde turşu kurulması öneriliyor.
  • Kütür kütür lahana turşuları için limondan ziyade üzüm sirkesi kullanmak gerekiyor.
  • İçme suyu ile kurulan turşular daha uzun süre dayanıyor.

 

Lahana Doğramak İçin Pratik Öneriler

Lahanayı kolayca doğramak için öncelikle ucunu kesip ayırmalısınız. Ardından en üstteki yaprakları ayırıp atmalısınız. Büyük yaprakları sarma için kullanabileceğiniz gibi dilerseniz turşu için de tercih edebilirsiniz. Ancak lahana turşusu genellikle içteki sert ve küçük lahana yapraklarından yapılıyor. Lahanayı önce ikiye bölmeli, ardından tekrar ikiye kesmelisiniz. Ardından bir parçayı avucunuza alarak peynir rendesi veya patates soyacağı ile hızlıca ince dilimlere ayırabilirsiniz. Rende veya patates soyacağı kullanmak, bıçak kullanmaya oranla işinizi çok daha kolaylaştırıyor. Eğer büyük parçaları rendelemek zor geliyorsa yine de büyük bir bıçaktan yardım alabilirsiniz. 

 

lahana-tursusu

 

Birbirinden Lezzetli Lahana Turşusu Tarifleri 

Sofralarınızda yaz, kış demeden lezzetle yer alacak lahana turşularını farklı tariflerle deneyebilir, menülerinizde çeşit yaratabilirsiniz. Klasiğinden karışığına, soslusundan acılısına farklı lahana turşusu tariflerini not etmelisiniz. 

 

  • Klasik Lahana Turşusu Tarifi

Sade lahana turşusu tam kıvamında yapıldığında tadına doyum olmuyor. Probiyotik özellikli, lezzetli ve hafif lahana turşusunu evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. 

Klasik lahana turşusu için ihtiyacınız olanlar: 

  • Bir adet lahana
  • 4-5 kiloluk bir cam kavanoz
  • 3-4 diş sarımsak
  • 3 çay bardağı üzüm sirkesi
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 4-5 dal taze nane ve fesleğen
  • Yarım çay bardağı kuru nohut
  • 1 su bardağı kadar sofra tuzu

Lahanayı doğradıktan sonra tuzla ovalayarak suyunu salmasına yardımcı olabilirsiniz. Lahanayı tuzla 1 saat kadar beklettikten sonra cam kavanozun içine bastırmalısınız. Üzerine tuzlu su koyabilirsiniz. Su seviyesinin lahanayı geçmesi gerekiyor. Sarımsakları aralara, fesleğen, nane ve nohutu da lahananın üzerine koyabilirsiniz. Kavanozun kapağını sıkıca kapatarak karanlık ve serin bir yerde 20 gün beklettiğinizde turşunuz hazır oluyor. Hem de tam kıvamında... 

 

  • Acılı Lahana Turşusu 

Acı sevenlere lezzet şöleni yaşatacak acılı lahana turşusu için ihtiyacınız olan öncelikle gerçekten acı sivri biberler. Bulduysanız tarifi hızla yaparak lezzetli turşulara ulaşabilirsiniz. 

Acılı lahana turşusu için ihtiyacınız olanlar: 

  • Bir adet lahana
  • Üç yemek kaşığı kaya tuzu
  • Bir çay bardağı herhangi bir sirke
  • 7 veya 8 diş sarımsak
  • İçme suyu 
  • Bir kaşık kadar nohut
  • Birkaç tane havuç 
  • Birkaç tane acı sivri biber

Lahanaları doğrayıp öncelikle tuzla ovmalı ve bekletmelisiniz. Lahanayı haşlamanıza gerek duyulmuyor. Cam kavanoza düzgünce yerleştireceğiniz lahanaların ardından aralara havuç ve acı biberleri koyabilir, sarımsakları serpiştirebilirsiniz. Malzemelerin üzerine çıkacak kadar tuzlu su eklendikten sonra sirke koyuluyor. Kavanoz sıkıca kapatılarak sıcak bir ortamda 15 günde, serin yerde 20-25 günde yemeye hazır hale geliyor. Servis esnasında lahanaların üzerine zeytinyağı gezdirebilirsiniz. 

 

  • Soslu Lahana Turşusu

Lahana turşusunu meze gibi tüketmek isteyenlere yeni ve çok lezzetli bir tarif geliyor. Soslu lahana turşusu, lahana sevmeyenlere bile kendini sevdiriyor. 

Soslu lahana turşusu için ihtiyacınız olanlar: 

  • 1 küçük boy beyaz lahana
  • Bir çay bardağı kadar sarımsak
  • 1 demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı kaya tuzu
  • 1 litre elma sirkesi
  • 1 adet limon 

İnce ince doğradığınız lahanaları kaya tuzu ile ovalayarak yumuşatmalısınız. Lahanalar iyice yumuşadıktan sonra ayrı bir kapta salça, dövülmüş sarımsak ve maydanozları karıştırabilirsiniz. Kavanozların yanlarına limon dilimlerini yerleştirerek dekoratif görünüm sağladıktan sonra karışımı kavanozlara boşaltabilirsiniz. İyice kapattığınız kavanozlar 15 gün sonra yemeye hazır hale geliyor. 

 

  • Pratik Soslu Lahana Turşusu 

Lahana turşusu hızla hazır olsun, bir de soslu olsun isterseniz şipşak hazır olan bir lahana turşusu tarifi bulunuyor. İşte damak çatlatan o hızlı tarif.

Pratik soslu lahana turşusu için ihtiyacınız olanlar: 

  • Küçük bir lahana
  • 8 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası, 2 tatlı kaşığı domates salçası (Daha sıvı bir turşulu sos istiyorsanız 4 adet salçalık domates kullanabilirsiniz.)
  • 2 limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi 
  • 4 çorba kaşığı ayçiçek yağı veya zeytinyağı 
  • İsteğe göre bir avuç acı biberiye turşusu 
  • Bir demek maydanoz

Lahanaları doğradıktan sonra 5 dakika kaynar suda haşlamalısınız. Haşlanan lahanaları tuzla ovabilirsiniz. Diğer tarafta sarımsakları ezerek maydanozları doğrayabilir ve limonun suyunu sıkabilirsiniz. Lahanalar hazır olduğunda yaprakları süzmeli ve dilediğiniz boyutta doğramalısınız. Kenarda karıştırdığınız diğer tüm malzemeler ile haşlanmış lahanayı iyice harmanlamalısınız. Eğer daha sıvı bir kahvaltılık sos yapmayı düşünüyorsanız, salça yerine 4 adet domatesi robottan geçirerek püre halinde de kullanabilirsiniz. Dilerseniz tatlandırmak için domateslerin içine de biraz biber salçası eklemeniz mümkün. Pratik ve lezzetli turşunuzu bir gün dinlendirdiğinize yemeye hazır oluyor. Tadına doyum olmayan bu leziz turşuyu acı yapmak için içine acı biberiye turşularından ekleyebilirsiniz. Karışımı kavanozlara doldurduktan sonra en üste de biraz asma yaprağı koyarak hava almayı engelleyebilirsiniz. Karışımı muhakkak buzdolabında saklamalısınız. Afiyet olsun. 

 

Lahana Turşusunun Faydaları ve Zararları

Turşunun içeriğindeki yüksek tuz nedeniyle kontrollü tüketilmeli. Tansiyon, diyabet, böbrek ve mide hastalığı olanlar turşuyu hekim kontrolünde tüketebiliyor. Diyet dönemindeki kişilerin de diyetisyenlerinin onayı ile lahana turşusu tüketmesi tavsiye ediliyor. Vücudun iyot emilimini azaltan lahananın tiroit hastaları ve guatr rahatsızlığı olanlarca tüketilmeden önce doktorlardan onay alması gerekiyor. Lahananın herhangi bir sorun olmaması halinde, sağlıklı kişilerce haftada 2 veya 3 kez tüketilebileceği uzmanlarca söyleniyor. 

Türkiye’de kurulduğumuz 2011 yılından bu yana yatırımlarımızla büyümeye devam ediyoruz. Bizim Mutfak ve Kemal Kükrer markalarımızla ürettiğimiz hazır çorba, bulyon, harç, puding, sirke, turşu ve soslarımızla Türkiye’nin en önemli gıda üreticileri arasındayız.

DETAYLI BİLGİ

EAT WELL, LIVE WELL

Türkiye’de kurulduğumuz 2011 yılından bu yana yatırımlarımızla büyümeye devam ediyoruz. Bizim Mutfak ve Kemal Kükrer markalarımızla ürettiğimiz hazır çorba, bulyon, harç, puding, sirke, turşu ve soslarımızla Türkiye’nin en önemli gıda üreticileri arasındayız.

DETAYLI BİLGİ